Slovenian  English

Certifikati

Blagovna znamka za proizvode, pridelane po biološko-dinamični metodi, ki jo smejo uporabljati le partnerji, podvrženi najstrožji kontroli, ki presega zahteve za ekološko pridelavo Bio - uredbe Evropske skupnosti. Biodinamiki kakovost svojih živil izboljšujejo predvsem s skrbjo za ohranjanje zdravja in rodnosti tal, zato zemlje ne gnojijo z gnojevko in nezrelimi komposti. Za zdravje komposta uporabljajo posebno pripravljene zeliščne pripravke. Zdravje rastlin krepijo z zeliščnimi preparati in čaji, s pravilnim kolobarjenjem in z upoštevanjem pravega časa za vsako opravilo. Živali v hlevih niso privezane, kravam ne režejo rogov, oploditev živali se opravlja po naravni poti. Certifikat, ki se kot najstrožji uporablja v prehrambeni industriji, pridobi le izjemna naravna kozmetika.
 

Eden najstrožjih certifikatov za certificiranje naravne ekološke kozmetike označuje kozmetiko, ki ima 95-70% ekoloških (organskih) sestavin. Ekološko necertificirane sestavine se lahko uporabi le, če ne obstaja ekvivalent v organski (ekološki) različici. Izdelki so brez SLS, SLES, ALS, phylatov, parabenov, fenoksietanolov, DMDM, PEG, silikonov, umetnih barv in dišav, petrokemikalij, uree, DEA, MEA, TEA, glikolov in gensko spremenjenih sestavin (GSO). Vsa predelava sestavin in embalaža mora biti ekološka – naravi prijazna.
 

Ecocert je francosko združenje za kontrolo in certificiranje izdelkov na področju naravne kozmetike. Predstavlja vodilno oznako za jamstvo ekološko-biološke kozmetike. Izdelki z oznako ECOCERT nimajo etoksiliranih sestavin, glikolov, parabenov in umetnih dišav. EcoCert izdelek mora vsebovati 95-47,5 % sestavin naravnega izvora in 5-10 % organskih sestavin. Veljajo strogi predpisi pridelave in predelave sestavin, zaščita in ohranjanje okolja, okoljsko neoporečna uporaba delovnih procesov in embalaž iz recikliranega materiala. Izdelki ne smejo biti testirani na živalih.
 

Vegan je priznani mednarodni veganski standard, ki ga podeljuje mednarodno združenje veganov Vegan Society. Že od leta 1944 izdelki z VEGAN certifikatom potrjujejo, da njihovi izdelki ne vsebujejo nikakršnih živalskih sestavin ali proizvodov ter so brez genetsko spremenjenih organizmov (GMO). Produkti in sestavine v nobeni fazi proizvodnje niso bili testirani na živalih.

 

Oznako BDIH podeljuje nemško industrijsko in trgovsko združenje, ki je izdelalo merila za standard "naravne" kozmetike. Označuje kozmetiko naravnih rastlinskih surovin, pretežno iz certificirane ekološke pridelave ali kontroliranega nabiranja divje rastočih rastlin, netestiranje na živalih, naravne konzervanse, do okolja prijazen proizvodni proces, embalaža iz okolju prijaznih materialov. Prepovedana je uporaba anorganskih soli, mineralnih surovin, sintetiziranih barvil, dišav, etoksiliziranih surovin, silikonov, parafina in drugih naftnih derivatov ter GSO. Obsevanje izdelkov ni dovoljeno.
 

Neodvisni avstralski certifikat zagotavlja visoke organske standarde sestavin in procesov predelave. Prepoveduje uporabo umetnih konzervansov, barvil, dišav, dioxinov, mineralnega olja, sintetičnih substanc, propilen glikola, parfumov, barvnih komponent neorganskih ali sintetičnih virov, antimikrobnih agentov, ki niso pridobljeni iz organskih virov, EDTA, DEA, MEA, talca, ftalatov, alkilnih sulfatov, alkil eter sulfatov, polisorbatov, aluminija, živalskih sestavin, kemično sintetiziranih zaščitnih faktorjev.


Nacionalno združenje za trajnostno kmetijstvo je vodilno avstralsko združenje za certificirano organsko hrano in kozmetiko.
 

Standard se uporablja za vrste ekoloških podjetij - hrano in pijačo, kozmetiko, prehranske vlaknine, kmete, predelovalce, trgovce na drobno in proizvajalce certificiranih organskih sestavin. Kot eden izmed najstrožjih standardov v Avstraliji, Australian Certified Organic standard združuje zahteve ustreznih nacionalnih in mednarodnih standardov, tako da imajo potrošniki preprosto izbiro pri nakupu ekoloških proizvodov.
 

Ameriški nacionalni program (NOP) za certificiranje ekološke pridelave in predelave prehrane in kozmetike Ministrstva za kmetijstvo (USDA).
V okviru programa ministrstvo akreditira zasebna podjetja, organizacije ter državne agencije za izdajanje certifikatov proizvajalcem in predelovalcem ekoloških izdelkov.

 

Zajček označuje izdelke, ki niso bili testirani na živalih v nobeni stopnji razvoja izdelka. To velja tako za podjetje, ki izdelek proizvaja, kot za laboratorije, s katerimi sodeluje, ali njegove dobavitelje.


 

Po definiciji WFTO (World Fair Trade Organization – Svetovne pravično-trgovinske organizacije) je pravična trgovina trgovsko partnerstvo, ki pomaga šibkejšim proizvajalcem iz držav v razvoju (predvsem iz Afrike, Latinske Amerike in Azije), da se lahko predstavijo na globalnem trgu. Zagotavlja jim boljše pogoje dela in prodaje, pošteno plačilo ter spodbuja njihov dolgoročni razvoj.

 

Nemški ÖKO TEST podeljuje najbolj ugledna potrošniška organizacija, ki izvaja neodvisne teste, nadzoruje izdelke predvsem glede vsebnosti najbolj spornih sestavin: ftalatov, formaldehidov, PEG-derivatov, cinnamyl alkohola, halogenorganskih spojin in podobno. ÖKO TEST na evropski ravni testira kozmetične proizvode, svoje izsledke objavlja, določa kvaliteto izdelkov in jih priporoča kupcem.
 

Icea standard zagotavlja, da sestavine izdelka niso gensko spremenjene ali obsevane. Priporoča uporabo sestavin iz ekološke kmetijske pridelave.
 

 

 

 

Naši nasveti za nego otroške kože
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke