Slovenian  English

5 zaščitnih ukrepov proti klopom

Toplo vreme nas vabi v naravo, tam pa ne moremo mimo bojazni pred klopi. Upravičeno, saj za limsko boreliozo letno zboli več tisoč ljudi, za meningocefaliticom pa več 100. Obe okužbi lahko pustita resne, trajne posledice. Preventiva je zato zelo pomembna. Ponujamo vam nekaj ukrepov, ki jih lahko vključite v svoje dnevne radosti.

1. Predno se odpravite ven, uporabite repelente, ki jih nanesite predvsem v višini do kolen, pri otrocih, ki se radi kar celi valjajo po tleh, pa zaščitite čim večjo površino telesa in oblačil. Ne bomo vam svetovali kemičnih repelentov, ker se upravičeno bojimo, da so škodljivi za zdravje. Določene naravne učinkovine dokazano odganjajo krvosese in ostali mrčes. Smrdijo jim vonji sivke, citronele, limona, cimet, evkaliptus, limonska trava. Poskusi z izvlečkom paradižnika so pokazali, da je moč delovanja naravne snovi iz paradižnika primerljiva s kemičnimi repelenti. V Dalmaciji pa proti mrčesu že stoletja uporabljajo dalmatinski bolhač, ki ga namočijo v alkohol.

2. Kadarkoli se igrate v bližini travnika, vrta ali gozda, nosite svetla oblačila, ki pokrijejo čim več kože. Tako boste zajedalca z večjo verjetnostjo opazili že na oblačilu in ga lahko odstranili.

3. Ko pridete domov, vsa oblačila vrzite v pralni stroj in skočite pod tuš. Mislim, da je ta točka najbolj pomembna od vseh. Morebiten klop na hlačah, ki ste jih odložili na posteljo, si vas lahko privošči naslednji dan ali teden.
 

4. Temeljito se preglejte. Mi smo uvedli družinske klopne preglede, v katerih otroci vzneseno sodelujejo in jih izvajamo takoj po obveznem tuširanju, predno vklopimo pralni stroj.

5. Če opazite prisesanega klopa, ga čimprej odstranite, saj je tako verjetnost za okužbo manjša. S pinceto primite klopa tik ob koži in zavrtite v obratni smeri urinega kazalca. (Ne vrzite ga čez okno, da se naslednji dan zopet ne srečata.)

V primeru ugriza klopa, opazujte mesto vboda in splošno počutje še nekaj tednov po tem. V primeru sprememb, obvezno obiščite zdravnika.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke