Slovenian  English

Duda, da ali ne?

Ste se kdaj prašali, če je sploh dobro, dojenčku ponuditi dudo? Ali to naredite avtomatsko, ker dojenčki in dudice pač, nekako pašejo skupaj? Veliko člankov lahko preberete, takih strokovnih, polnih teorije, ki zagovarjajo ali pa ne, uporabo dudic. Sploh slednji dajo misliti. Ustvarite določeno mnenje, ki mu želite slediti, praksa pa se zna izkazati za malce drugačno.

Zato sem jaz o uporabi dudic vprašala kar mamice same. Sodelovalo je približno 50 mamic, katerim se lepo zahvaljujem. Prepričana sem, da bodo njihove izkušnje mnogim prišle prav.
Večina mamic je dudice svojim dojenčkom ponudila zaradi tolažbe. Da so se umirili, potolažili in morda celo zaspali. Všeč mi je proti argument, naj otrok ne mašimo z dudami, temveč prisluhnemo njihovemu joku. Ker je to njihov način komunikacije. Se strinjam. Priznam pa, da bi po dnevih, tednih in mesecih neprespanih dni in noči, z veseljem posegla po dudi, ki bi mi pričarala 3 ure neprekinjenega spanja. Kadar dojenčke mučijo kolike ali trpijo za določeno boleznijo, kot naša za atopijskim dermatitisom, veš, kaj ti želi povedati, celo sebe bi dala, da bi mu pomagala, pa mu nisem mogla. Če bi mu takrat dudica omogočila, da se pomiri, potolaži in spočije, bi imela od tega oba neizmerno korist.
Poznamo tudi dojenčke, ki bi z mamico še naprej želeli biti eno. Čudovito, naravno in nagonsko, mu bo vsaka mamica z veseljem ustregla. Lahko pa se uprejo dojke, ki postanejo preobčutljive, boleče in zatekajo. Potrebujejo premor in tudi takrat vam dudica lahko pride prav.
Tisti, ki ste se za dudico odločili, pa vas morda skrbi odvajanje, naj vas ne. S tem se boste ukarjali takrat, ko bo potrebno. Morda pa sploh ne bo, ker jo bodo otroci sami dali stran. Sicer pa v srednjo šolo ni še nihče prišel z dudo...

Če vas skrbi, da bo imel otrok ortodontske težave, naj vas potolažim, da s pravilno izbiro dudice in ne prepogosto uporabo, do tega ne bo prišlo. Se pa lahko s tem spopadete, če bo otrok sesal prstek. To je med drugim tudi eden od razlogov, da starši ponudijo dudico, ki jo morda sicer ne bi, ker doziranja prstka ne morejo regulirati in se zobki lahko "pokvarijo".

V odgovorih sem zasledila trditev, da so bile dude narejene zato, da pomagajo staršem, ne otrokom. So pa kot taki bili narejeni tudi stolčki za hranjenje, previjalne mizice in pleničke za ekratno uporabo. Ker kljub temu, da malo štručko vsi nestrpno pričakujemo, se strinjamo, da je prvo leto jako naporno. In če nam vsa pomagala in pripomočki lahko ta čas malce olajšajo, zato ne bomo nič slabši starši.

Otroci so različni. Nekateri so bolj, drugi manj zahtevni, jokavi, bolani. Tudi starši smo različni. Eni bolj, drugi manj umirjeni, tolerantni, naspani, energični. Kakorkoli se boste odločili vedite, da za svojega otroka in zase samo vi veste, kaj je najbolj prav! In kadar boste naredili tako, kot sami verjamete, da je prav, se bo tako tudi izkazalo.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke