Slovenian  English

Intimna nega dojenčice

Kot "skriti deli", ki jih pri dojenčici ne smemo umivati, je mišljena nožnica, kamor se ne sme posegati. Celoten predel pod plenico pa je treba ob vsakem previjanju dobro očistiti in odstraniti vse ostanke blata, urina in tudi kreme, če jo uporabljate. Sramne ustnice je treba previdno razmakniti in nežno, a dovolj temeljito očistiti tudi predel sluznice, torej malih sramnih ustnic, okrog sečnice in okrog vhoda v nožnico. Zlasti pri bolj zalitih dojenčkih je treba razmakniti in skrbno očistiti tudi kožne gube v pregibu kolka in na stegnih. Deklice vedno očistimo tako, da brišemo od spolovila proti zadnjiku, da ne zanašamo ostankov blata na spolovilo.

Enkrat dnevno svetujem, da se vsakega dojenčka pod plenico umije z vodo in otroškim milom. Tudi tukaj velja – razmakniti in temeljito je treba umiti kožne gube, predel med sramnimi ustnicami in okrog zadnjika. Milo lahko nanesete na čisto krpico za umivanje, s količino ne pretiravajte, ali pa dojenčka umijete s svojo namiljeno roko. Ostanke mila je treba dobro sprati, nato pa kožo nežno osušiti, ne z drgnjenjem, ampak s pivnanjem.

Ostanki urina in blata kožo pod plenico dražijo in lahko povzročijo vnetje, zato je pomembno dovolj pogosto previjanje. Pred desetletji, ko še nismo imeli plenic za enkratno uporabo, je bilo ogromno dojenčkov z zelo hudimi vnetji kože pod plenico, saj so bile mokre plenice iz blaga pravzaprav dražeči urinski obkladki, zaradi česar se je koža pogosto vnela, dodatno se na tako kožo rade naselijo še glive kvasovke. Odkar se uporabljajo plenice za enkratno uporabo, ki mokroto zadržujejo v jedru, koža pa je suha, takih težav skoraj ne vidimo več. Kljub temu za zaščito kože ponoči priporočam negovalno kremo. V primeru uporabe pleničk iz blaga pa je intimni predel potrebno zaščititi s kremo pri vsakem previjanju!


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke