Slovenian  English

Intimna nega dojenčka

Običajno je ob rojstvu kožica spolovila pri dečku prilepljena na glavico penisa s plastjo celic. V naslednjih petih letih se kožica naravno loči od glavice penisa brez naše pomoči. To pospešijo še v dobi otroštva normalne erekcije, ki raztegujejo kožo. Na splošno kožica zahteva minimalno oskrbo. V prvem letu čistimo le zunanjost kože. Nazaj jo povlečemo brez vsakršnega pritiska samo toliko, da očistimo beli sirček, ki ga imenujemo smegma.

Smegma je skupek mrtvih kožnih celic, ki se normalno luščijo z glavice penisa in obdajajo kožico celo življenje. To lahko opravimo enkrat tedensko med kopanjem s curkom vode. Nikakor ne uporabljajmo mila, ker bo povzročalo draženje in otekanje. Po čiščenju moramo vedno potisniti kožico spet naprej v prvotni položaj. Zbirek smegme, ki ga lahko vidimo ali čutimo pod kožico penisa in leži prilepljeno nanjo, pustimo pri miru, saj se bo izluščil sam, ko se bo kožica pomaknila nazaj.

Pri čiščenju ne potiskajmo kožice močno nazaj, ker se lahko zatakne in preprečuje vračanje v prvotni položaj, zaradi česar lahko močno oteče glavica penisa (parafimoza). Pri petih ali šestih letih dečka naučimo, da si sam pomakne kožico nazaj in očisti smegmo enkrat tedensko ter s tem preprečuje okužbo.

Vsekakor v naši kulturi pretiravamo s potiskanjem kožice nazaj. Dovolj je namreč, da je odprtina na glavici penisa odprta toliko, da curek seča lahko nemoteno odteka. Popoln pomik priraščene kožice nazaj se vedno zgodi naravno do pubertete.
 

Fimoza
Popolnoma drugo vprašanje pa je seveda preozka kožica spolovila ali fimoza. To stanje je izjemno redko in je rešljivo le z operacijo. Vsa druga obrezovanja dečkov imajo izvor v veri, kulturi naroda ali kozmetiki. Tu pa gre za odločitev staršev, ne medicinske stroke. Tveganje obrezovanja znaša približno en odstotek. Zapleti se pojavljajo v obliki kožnih okužb, krvavitev, brazgotinjenja ali zapletov zaradi anestezije same. Posledice posega so bolečine, ki trajajo lahko nekaj dni in jih posebej poslabša odvajanje seča. Zaplete zaradi okužb preprečujemo s spiranjem spolovila po vsakem odvajanju seča.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke