Slovenian  English

Kako izbrati pravo kozmetiko za atopični dermatitis?

Kadar kupujemo kozmetične izdelke za nego kože z atopijskim dermatitisom ali ekcemom, se med prodajnimi policami znajdemo še težje, kot ponavadi. Obstajajo namreč kozmetične sestavine, ki lahko stanje kože, še posebej na obrazu, poslabšajo. Tudi hipoalergene, naravno pridobljene sestavine, lahko še posebej občutljivim posameznikom, ne ustrezajo. Pred prvo uporabo izdelka je vsak izdelek smiselno in, sploh v primeru problematične kože, potrebno preizkusiti na manjšem delu kože, da preverite toleranco na sestavine. Ravno temu (in samo temu!) so namenjeni vzorčki/ testerji. V nadaljevanju predstavjamo sestavine, ki se jim je potrebno izogniti, kot tudi take, ki vam lahko koristijo.

 IZOGIBAJTE SE SESTAVINAM

Sintetične kemikalije, namenjene mehčanju plastike. Evropska regulativa je sicer stroga, kar se tiče uporabe ftalatov v otroški kozmetiki, vendar se emulgatorji in stabilizatorji kot polnila v kozmetični industriji še vedno uporabljajo.
Raziskave so dokazale, da ftalati slabšajo stanje ekcema, morda zato, ker motijo delovanje imunskega sistema ali preprosto zato, ker na tkivo delujejo vnetno.

  • Parabeni

Kemikalije, za katere je bilo v več študijah dokazano, da motijo hormonsko sliko telesa. S tem, ko posnemajo telesni estrogen, aktivirajo estrogenske receptorje in povzročajo motnje v hormonski signalizaciji.
Parabene najdemo pod različnimimi imeni; butil, izobutil, propil, izopropil parabeni.
Bolniki, katerim se ekcem poslabša ob hormonskih nihanjih (menstruacija, puberteta, nosečnost, mena), morajo biti še posebej previdni, da se izognejo izdelkom s parabeni.

  • Methylisothiazolinone in Methylchloroisothiazolinone

Konzervansa, ki imata poleg te lastnosti tudi protimikrobno delovanje, je pogosto najti v kozmetičnih izdelkih, saj ti dve lastnosti podaljšujeta obstojnost izdelka. Na živalske možganske celice imajo te sestavine nevrotoksične učinke, znane so kot dražilne in pogosto povzročajo alergični odziv pri uporabnikih, ki se kaže v kontaktnem dermatitisu, kot obliki ekcema.

  • DMDM hydantoin in Bronopol

Ti konzervansi se razgradijo na formaldehid, ki je poznan kot rakotvorna sestavina, kot nevrotoksin, ki poškoduje živčno tkivo v telesu. T.i. antigeni dražijo občutljivo kožo in povzročajo alergijski odziv pri mnogih ljudeh.

  • Dišave

Izraz fragrance se uporablja in nanaša na tisoče različnih sintetično in naravno pridobljenih aromatičnih kemikalij, ki se dodajajo v izdelke z namenom odišavljanja. Dišave so najpogostejše kemikalije, ki pri osebi z ekcemom povzročijo alergični odziv. Mnoge umetne dišave so tudi hormonski motilci, ki ovirajo pravilno signalizacijo hormonov v telesu.

 KORISTNE SESTAVINE

  • Kakavovo maslo

Mehča in izjemno dobro vlaži, zato je primerno za uporabo pri suhem, skaliranem ekcemu. Ima tudi pruritične lastnosti (zmanjšuje srbenje).

  • Med

Deluje antimikrobno in pospešuje celjenje epitelnih tkiv, zato je prvi naravni odgovor za različna stanja kože.
Losijoni in kreme z medom lahko pri negi kože z ekcemom pomagajo preprečevati sekundarne okužbe in pospešujejo zdravljenje ulceroznih, surovih lezij.

  • Cardiospermum Halicacabum

Vinogradniška rastlina z močnim protivnetnim delovanjem je dokazano blagodejna za kožo z ekcemi, kot tudi pri psoriazi (luskavici) in kserozi (suhi koži). Ker je rastlina značilna predvsem za JV ZDA jo je v naših izdelkih težko najti. Zelo se ji približajo učinkovine iz grozdnih pešk.

Veliko se uporablja v homeopatskih pripravkih.

  • Mineralna ličila

Kozmetika, izdelana iz mineralov, je neokluzijska, kar pomeni, da koži omogoča dihanje in tako zmanjšuje tveganje za draženje. Taka kozmetika je nekomedogena, kar pomeni, da ne maši por in tako zmanjšuje možnost za pojav aken. Med mineralnimi ličili je najti produkte, ki vsebujejo aluminijev prah, umetne dišave in retinil palmitat. Te sestavine so poznane kot medicinsko tvegane, zato se jim pri nakupih izogibajte.

  • Oves in ovsena kaša

Semena Avena Sativa se uporabljajo za lajšanje vnetja in zmanjševanje srbečice. Kašo lahko na kožo nanesete kot oblogo, lahko pa poiščete izdelke, ki vsebujejo to učinkovino.
 

Povzeto po: http://eczemafree.org


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke