Slovenian  English

Kopanje dojenčka

Ko se popek zaceli, lahko z vašim dojenčkom začneta uživati v čarobnosti kopeli. Upoštevajte nekaj nasvetkov za nepozabno prvo kopanje, da bo takšno tudi vsako naslednje.

  • Dojenčka lahko kopate vsak dan, milo ali kopel pa v prvih tednih uporabite le enkrat tedensko.
  • Voda naj ima temperaturo 35- 37 stopinj Celzija, prostor pa najmanj 24 stopinj.
  • Pred kopanjem na dosego roke pripravite vse, kar boste med in po kopanju potrebovali (vatke, krpice, tetra pleničke, brisačo, milo in olje ter sveža oblačila, pleničko in kremico)
  • Čas kopanja ni omejen. Vsekakor ne pustite, da se voda preveč shladi, sicer pa sledite dojenčkovemu počutju.
  • Otročka kopajte nekako med obrokoma. Prelačen ne bo navdušen nad novostmi, presit pa ima lahko težave s prepolnim trebuščkom.
  • Kopanje prijetno uspava, zato mamice najraje kopajo zvečer, saj tako otročki spijo globje in dlje.
  • Ker banjice rade drsijo, sploh če pripravljamo oljno kopel, razmislite o protizdrsni podlogi.

Ko boste gledali "bab´co", ki bo vašega dojenčka najverjetneje prva okopala, se vam to morda ne bo zdelo nič težkega, nič posebnega. Sama pa se spomnim, da sem bila kljub temu malce nerodna, ko sem se zadeve lotila sama. :) Sčasoma boste s svojim dojenčkom razvili svojevrsten sistem čofotanja. Za prvič pa morda ponovitev naslednjih nasvetkov ne bo odveč.

 

"Z navlaženo vato ga očistite po obrazu (pazite na gubice okoli ust, v katerih se lahko nabira slina ali mleko) in okrog oči. Vsako oko očistite posebej z drugim kosmom vate od zunanjega kota proti nosku. Namilite bombažno krpo in umijte otroka po celem telesu, začenši na lasišču. Nadaljujete po vratu, rokah, pazduhah, trupu, nogah in nazadnje po ritki. Posebej pazljivo očistite gube pod vratom in v pazduhi. Otroka zavijte v tetra plenico, na kateri ste ga namilili in ga počasi polagajte v vodo. Glejte ga v oči in se pogovarjajte z njim.

Z eno roko ga podpirajte na vratu, glavi in ramenih, v drugo dlan zajemite vodo in jo počasi prelivajte čez dojenčka. Spustite ritko in počasi odstranite plenico. Med kopanjem mu glavo podpirajte z dlanjo. Po kopanju otroka zavijte v brisačo in plenico, ki ste si jo prej pripravili. Med brisanjem bodite pozorni predvsem na gube pod pazduho, vratom in pod brado. Ušesa osušite s palčko, vendar le uhelj in ne segajte v sluhovod. Nežno ga zmasirajte. Z oljem za dojenčke namažite le gube za ušesi, na vratu in pod pazduho. Otroka oblecite in mu dajte na glavo kapico, ki jo boste odložili, ko bo šel otrok spat." (Baby book)

Naj bo vajino prvo kopanje čudovita izkušnja. Kmalu bosta lahko skupaj tekala po peščeni plaži in škropila tatija. :)


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke