Slovenian  English

Masaža dojenčka

"Z masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok in celotno presnovo, spodbuja delovanje imunskega sistema, podpira zdrav razvoj kože, sklepov in  mišične koordinacije. Dolgoročno pripravlja pogoje za dobro obvladovanje in gibanja  telesa.

Materini mirni gibi sproščajo novorojenčka, saj umirja njegova čustva in lajša poporodne travme. Njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje poglobljeno. Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči ali omili krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene tudi mirne noči.

Masaža pomaga, da lažje naveže stik z otrokom in da v njem spodbudi komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarja, vsak del telesa, ki ga masira, spodbuja k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošilja ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka preko dotika in z njim naveže intuitivni stik.

Masaža prinaša staršem povsem novo dimenzijo odnosa z otrokom, gre za neke vrste meditativno izkušnjo preko fizičnega dotika. Zadovoljimo naravno potrebo dojenčka po dotiku. Masaža je zelo primerna tudi za nedonošenčke, dvojčke, prav tako za otroke z motnjami v razvoju, saj pripomore k optimalnemu razvoju." (Mojca Kurent, vms)

Na spletu lahko najdete ogromno posnetkov z masažnimi gibi za vašega dojenčka. Lahko se udeležite tudi katerega od tečajev, ki se ponujajo na trgu.
Sicer pa je najpomembnejši sam dotik, profesionalen, naučen ali pa brezplačen mamin, poln topline in ljubezni.Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke