Slovenian  English

Najpogostejši sprožilci atopičnega dermatitisa

Ne vemo, kaj natančno povzroča ekceme. Vendar pa za večino vrst ekcema raziskovalci menijo, da gre za kombinacijo okoljskih dejavnikov in genetike.

Zdi se, da imajo ljudje, nagnjeni k pojavu ekcemov,  prekomerno reaktiven imunski sistem, ki preveč burno reagira ob stiku z alergenom in namesto, da bi telo zavaroval, ga napade. Rezultat je pretirano vnetje, ki vodi do rdeče, rbeče in boleče kože.

Raziskave prav tako kažejo, da bi ljudje, ki trpijo za ekcemi, lahko imeli mutacijo gena, ki je odgovoren za izgradnjo filagrina- proteina, ki prispeva k izgradnji zdrave povrhnjice kože. Bez zadostne količine filigrina, ki bi zgradil močno pregrado med notranjim in zunanjim okoljem, vlaga lažje izhlapi iz kože, bakterije pa lažje vstopijo. Zato imajo ljudje, ki trpijo za problemom ekcema, zelo suho kožo in preddispozicijo za infekcije.

Obstaja nekaj dnevnih elementov v okolju, ki lahko sprožijo ali poslabšajo atopični dermatitis.

Spoznavanje spožilnih dejavnikov in njihovo upoštevanje je ključnega pomena, da bi simptome zadržali pod kontrolo. Sprožilci atopičnega dermatitisa ali ekcema so pri vsakem posamezniku drugačni. Najpogostejši so:

 

SUHA KOŽA
Ko je koža presuha, zlahka postane krhka, luskasta, groba ali zategnjena, kar vodi do izbruha ekcema.

IRITANTI
Dnevni produkti, včasih celo naravne sestavine, lahko povzročijo vnetje in srbečico ali suhost in rdečico. To so lahko produkti, ki jih uporabljate za umivanje in čiščenje ali naravni sokovi iz sadja, zelenjave ali mesa. Pozorni bodite na naslednje sestavine:

  • kovine, še posebej nikelj
  • cigaretni dim
  • mila, čistila, pralni praški, mehčalci
  • dišave
  • materiali, kot je volna in poliester
  • antibakterijska mazila
  • formaldehid (najdete ga v kuhinjskih čistilih, cepivih in lepilih)
  • isothiazolinoni v izdelkih za osebno nego (otroški mokri robčki)
  • cocamidopropyleni (sestavina za zgoščevanje šamponov in krem)
  • paraphenylene-diamine (barvilo, ki ga najdete v začasnih tetovažah, tudi v tistih, ki jih dobite ob priljubljenih bonbonih)

STRES
Emocionalni stres je znan kot atopični sprožilec, čeprav ni povsem znano zakaj. Večini ljudji pa se stanje kože ob stresnih situacijah poslabša.

VREME IN POTENJE
Večina atopičnih kož negativno reagira na potenje in vročino. Vzrok je lahko že preveč oblačil ali telovadba. Po drugi strani, pa lahko ekcem izbruhne tudi ob prevel suhem ali preveč vlažnem zraku, kar se rado zgodi v zimskih mesecih ali po predolgih vročih kopelih.

INFEKCIJE
Atopična koža je nagnjena k okužbi z bakterijami, virusi in glivami. Ob okužbi se bo stanje kože znatno poslabšalo.

ALERGENI
Materiali, s katerimi dnevno prihajamo v stik, lahko vodijo k alergični reakciji in povzročijo izbruh ekcema.
Najbolj pogosti so: sezonski cvetni prah, pršice, dlaka in perje hišnih živali, plesen in prhljaj.
Alergeni, ki povzročajo simptome in niso stalno prisotni, je zelo težko določiti.

HORMONI
Ko se nivo hormonov zviša ali zniža, je lahko to povod za izbruh ekcema. S tem alergenom imajo največkrat težave predvsem ženske, novorojenčki in dojeni otroci, ki še shranjujejo oziroma prejemajo materine hormone.

Vir: https://nationaleczema.org


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke