Slovenian  English

Nega mlečnih zobkov

Za lepe, zdrave zobke lahko poskrbimo še predno ti pokukajo na plano. Če bomo otročku privzgojili čiščenje zobkov kot rutino, kasneje s tem ne bomo imeli težav, otrok pa ne bo imel težav z gnilobo zob, bolečinami, ortodontskimi težavami, kot so premalo prostora in grdo razporejeni zobje ter celo pri govornemu razvoju, ki jo lahko povzroči draženje slabo vzdrževanje higiene ustne votline.

Do prvega zobka
Po hranjenju dlesni nežno očistimo kar z vlažno tetra pleničko.

Po prvem zobku
Dogodek lahko izkoristite za nakup prve zobne ščetke, ki naj si jo otrok izbere sam. Ponudite mu takšne, ki so primerne njegovi starosti. Zobke ščetkajta vsako jutro, predvsem pa zvečer. Naučita se, zakaj se je pametno izogibati sladkarijam in sladkim pijačam. Večina mamic naplete čudovite domišljijske zgodbe o miškah, črvičkih in zobnih vilah, ki otročkom pomagajo obdržati zanimanje za ščetkanje, dokler ta ne preraste v rutino.

Zobne paste
Najbolj pomemben dejavnik za lepe in zdrave zobe je pravilna prehrana in mehansko odstranjevanje nečistoč. Glavni namen zobnih past je v tem, da osvežijo dah in da ščetka lepše drsi. Tega pri malih otrocih ne potrebujemo. Tretji razlog pa je preprečevanje razvoja bakterij, za kar poskrbi fluor. Fluor je danes poznan kot zelo rizična sestavina, sploh zadnje raziskave ga v vsakdanjem življenju odsvetujejo. Večina potrošnikov išče zobne paste brez fluorja.

Nikakor pa zobnih past s fluorjem ne smete ponuditi majhnim otrokom! Še posebaj v primeru, da zobne paste ne zna oziroma ne želi izpljuniti. Sami boste presodili ali zobno pasto potrebujete ali ne oziroma, kdaj jo ponuditi. Vsekakor začnite s tako, ki ne vsebuje fluorja. Bodote pozorni, saj oznaka "otroška zobna pasta" ne pomeni, da izdelek ne vsebuje fluorja!
Zobna nitka se pri mlečnih zobkih ne priporoča, prav tako ne ustne vodice.

V tem starostnem obdobju začnite razmišljati tudi o ukinitvi dude in sesanja palca, ki povzroča migracijo sekalcev in nepravilen ugriz.

Še nekaj nasvetkov
- z otrokom ne delite hrane, jedilnega pribora in zobnih ščetk, saj na ta način zdravje svoje ustne votline prenašate na otrokovo,
- pije naj nesladkane pijače, po pitju sladkanih pa naj si usta splakne z vodo,
- poskrbimo za zdravo prehrano in vmesne prigrizke, ki omogočajo rast zdravih zob, močno sklenino in neobarvane zobke.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke