Slovenian  English

Nega novorojenčka s suho kožo

Nekateri novorojenčki imajo že kmalu po rojstvu drobno luščečo se in suho kožo. Izsušena koža zlahka poči, na teh mestih se pojavijo razpoke, tam je možen vdor škodljivih bakterij v telo. Nega takih novorojenčkov je bolj zahtevna.

Najbolj pomembno je, da z mlačno kopeljo, ki naj traja vsaj pet minut, dobro hidriramo poroženelo plast vrhnjice. V nadaljnjem postopku kopanja za naslednjih pet minut dodamo oljno kopel in tako ujeto vodo v vrhnjici zadržimo, da ne izhlapi. Takoj, ko otroka vzamemo iz kadi, ga le narahlo popivnamo in v naslednjih nekaj minutah namažemo s primerno mastno negovalno kremo (emulzija v/o ali hidrofobna krema), ki jo otrok dobro prenaša. Koža je suha zaradi pomanjkanja vode v vrhnjici, in vsi postopki so usmerjeni v to, da vodo tam tudi obdržimo. Če pri negi uporabljamo negovalno olje, ga moramo nanesti na kožo, ko je ta še vlažna.

Pri otrocih s tako kožo še pogosteje opažamo navadna kožna vnetja po številnih negovalnih preparatih. Matere naj izbirajo med izdelki brez umetnih barvil in dišav, odsvetujemo tudi peneče kopeli. Perilo naj perejo z blagimi pralnimi praški in ga večkrat izplaknejo. Odsvetujemo tudi uporabo mehčalcev za perilo. Težave so pogostejše v zimskih mesecih, ko je zaradi nizkih temperatur tudi vlažnost nizka. Stanovanje naj bo zato primerno ogreto, vendar ne pretoplo.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke