Slovenian  English

Parafin v otroški kozmetiki

Parafini so voski, ki nastanejo kot stranski proizvod pri izdelavi bencina iz surove nafte. Če jih ne bi odstranili, bi zamašili cevi za dovod bencina v naših avtomobilih. Ker proizvajamo velike količine bencina, v naftni industriji nastaja ogromno odpadnega parafina.

Zaradi (pre)obilice omenjene sestavine, je ta cenovno zelo dostopna in se zato množično uporablja v kozmetične, pa tudi zdravstvene namene. Problem nastane zaradi tega, ker so parafini reakcijsko izjemno nedejavna surovina. To pomeni, da se ne spojijo z odpadnimi snovmi iz okolja, bakterijami in podobnimi nečistočami, kar je sicer mogoče izkoristiti v pozitivnem smislu. Pri vsakodnevni negi delujejo kot plastična vrečka, ki jo v obliki voščenega sloja namažemo na kožo.

Parafin koži preprečuje uničiti strupe, povzroča akne, iritacije, vzdraženost, rdečico, srbenje in kožne bolezni. Upočasni razvoj kožnih celic in povzroča predčasno staranje kože. Vsak derivat mineralnega olja je lahko kontaminiran z rakotvornim PAH's (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons).

Parafin in njegove derivate boste našli v kremah, ličilih, zdravilih in hrani. Otroška konvencionalna kozmetika ni izjema. Ne verjamete? Preverite sestavine.
 

 

Našli jih boste pod naslednjimi imeni:    
parafinski vosek (paraffin wax), trdi parafin, paraffinum durim, paraffinum solidum, parafinsko olje (paraffin oil), mineralno olje (mineral oil), paraffinum perliquidum, paraffinum subliqudium, paraffinum liquidum, vazelin (petrulatum, petroleum jelly), beli vazelin, vazelinsko olje, eucerin, eucerinum anhydricum, lanolin, lanolin oil, talglicerid hidriran (hydrogenated tallow glyceride), mikrokristalinski vosek (mycrocrystalline wax), mikrovosek, (mycro wax), ozokerit in ceresin.   


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke