Slovenian  English

Umivanje las

Večina otrok si ne mara umivati las. Pravzaprav ne prenesejo nobenega polivanja po glavici, saj se bojijo, da jim bosta voda in šampon pritekla v oči, nekateri pa se ustrašijo nenavadnega občutka zmanjšanega občutka za ravnotežje, ko jim voda teče čez obraz.

Že od prvega kopanja dalje se priporoča, da smo pazljivi pri umivanju glavice. V prvih tednih po rojstvu si bomo pomagali z mokrimi krpicami, kasneje bomo dojenčkovo teme, medtem, ko bo ležal na hrbtu, počasi potopili v kopel. Vedno pazimo, da voda ne pride v ušesa, oči ali spolzi po čelu navzdol. Tega resnično ne marajo in pranje bučke se jim lahko resno zameri.

Kaj pa takrat, ko otroci že imajo negativno izkušnjo s pranjem glave? Voda jim je pritekla v ušesa, šampon jim je nadražil oči…, kadarkoli hočete umiti lase, se po kopalnici razlega vik in krik. Če je otroček že malce starejši, bo lažje.

  • Poskrbite za to, da njegov obrazek ne bo prihajal v stik z vodo. Nad čelom lahko podržite zvito brisačo, lahko uporabite tudi v ta namen kupljen obroč za pranje las.
  • Otroci radi sodelujejo. Umijta lase najprej punčki, potem še njegove. Lahko najprej on našamponira vas, potem vi njega.
  • Skozi igro in smeh gre tudi lažje. Iz pene šampona si lahko oblikujeta različne pričeske, iz nje lahko zgradita snežaka v banji. Lase lahko spirata s kanglico, poskusita lahko tudi s potapljaškimi očali, v katerih bo mamica sigurno videti zelo smešna.
     
  • Včasih pomaga, če se otroka zamoti. Igračke za v kad so super pogruntavščina. Tudi nakup šampona, ki ga otrok izbere sam, je lahko učinkovita ideja. Poskrbite le za to, da bo izbiral med izdelki, ki jih boste izbrali na podlagi kvalitete, ne (le) pisanih nalepk.

Na splošno otroških las ni treba prati tako pogosto, ker imajo manj maščob in žleze lojnice še ne delujejo tako, kot pri odraslih. Če ni nujno, umivanje las preskočite.


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke