Slovenian  English

Vlažilni robčki- da ali ne?

Dišeči vlažilni robčki so res praktična zadeva. Vedno pri roki, hitro se jih zavrže, pa še dišijo lepo. Zakaj torej, jih večina »babic« in pediatrov odsvetuje?

Za mnogo staršev so vlažni robčki nepogrešljivi. Uporabljajo jih za čiščenje ritke, brisanje ust in lepljivih prstkov. Premalokrat se vprašamo, kaj poleg vode bi lahko vsebovali, da je njihova uporaba tako sporna.
Poleg vode vsebujejo različne kvalitete losjon, ki omogoča, da robčki ostajajo vlažni. Da se ti dve sestavini premešata, je potreben emulgator. Emulgatorji sami po sebi niso nujno slabi. Veliko pa je zdravju škodljivih, največkrat so to zloglasni E-ji, ki dolgoročno zelo negativno vplivajo na zdravje.
Običajno je prisoten alkohol, ki kožo izsušuje in potencira njena vnetja. Brez dišav, kakopak, ne gre, čeprav jih koža popolnoma nič ne potrebuje. Vedno več ljudi je alergičnih na sintetične dišave, neprilagojena otroška koža na njih reagira najbolj burno. Marsikateri vlažni robčki vsebujejo tudi PEG derivate, ki pospešujejo vpijanje snovi in nasilno odpirajo zaščitni sloj kože.

Večina otrok se na vlažne robčke ne odziva dobro, sploh če jih uporabljamo večkrat dnevno in še posebej v predelu pleničk, kjer ima koža onemogočeno dihanje. Koža se odziva z rdečico, draženjem, srbenjem, izpuščaji in zmanjšano sposobnostjo branjenja pred okužbami.

Četudi ni tako praktično, je čiščenje z mokro brisačko, navlaženo z oljem, najboljša alternativa za učinkovito in zdravo čiščenje.


Ravno zaradi tega, vseh vlažnih robčkov v naši ponudbi ne boste našli. Ko najdemo takšne, s katerimi bi bili tudi sami zadovoljni, vam jih bomo ponudili. Ker, za na pot, so pa res praktični…


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke