Slovenian  English

Smukec v otroški kozmetiki

Magnezijev silikat, poznan pod imenom smukec, boste med sestavinami izdelkov našli pod imenom talc. Vgrajujejo ga v kreme, losijone, šampone, deodorante, posipe in ličila. Otroške kreme, šamponi in posipi še zdaleč niso izjema!

Če boste vprašali svojo mamo, kaj je za vas uporabljala pod pleničkami, da bi vas obvarovala pred mokroto, vam bo najverjetneje odgovorila, da otroški puder. Še danes ga najdemo na prodajnih policah, hvala bogu pa ga pediatri in babice večinoma ne priporočajo več. Otroški puder je v večini sestavljen iz smukca.

Obstajajo raziskave, ki potrjujejo negativen vpliv smukca na dihala. Nekateri zdravstveni delavci so dalj časa opozarjali, da bi njegova uporaba utegnila biti povezana z rakom na jajčnikih. Tukaj so zadnja poročila in raziskave:
BBC NEWS 24.2.2016: Johnson & Johnson hit with $72m damages in talc cancer case.
The International Agency for Research on Cancer: uporabo talca uvršča med kancerogene.
Cancer Prevention Research: uporabo pudra na genitalijah poveže s tveganjem raka na jajčnikih.

Preverite sestavine kozmetike, ki jo uporabljate zase in za svoje otroke! Če niste vešči v tolmačenju kozmetičnih sestavin, to nalogo zaupajte nam. Mi izbiramo namesto vas.

 

Z izogibanjem uporabe smukca (INCI: talc), pa ne boste doprinesli le sebi. V zvezi s smukcom se namreč pojavljajo tudi okoljevarstvene težave, saj so zaradi nezakonitega izkopavanja smukca ogroženi habitati tigrov v Indiji.

Povzeto po: Kozmetični salon Školjka


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke